top of page

Agnese Bankovska: rūpju ētika tiešās pirkšanas kustībā

Ceturtdien, 22.aprīlī, plkst.18.00 notiks antropoloģes Agneses Bankovskas vieslekcija “Rūpju ielāpi: rūpju ētika un prakse bioloģiskās pārtikas tiešās pirkšanas kustībā”.


Pasākums notiks Zoom platformā. Lūdzam tam iepriekš reģistrēties šeit: https://ej.uz/d61x. Pēc reģistrēšanās katram tiks izsūtīta personalizēta Zoom saite. Uzstāšanās būs skatāma arī Latvijas Antropologu biedrības Facebook lapā.


Par stāstījumu:

Lekcija balstās Agneses Bankovskas tāda paša nosaukuma disertācijas pētījumā. Pētījuma dati iegūti ilgstošā lauka darbā 2015. un 2016. gadā Latvijā. Autore aplūko rūpju ētiku un praksi tiešās pirkšanas kustībā visos pārtikas sagādes posmos – ražošanā, piegādē, izplatīšanā un patērēšanā. Īpaša uzmanība tiek pievērsta rūpju ētikas un prakšu nozīmībai, veidos, kā mazā pārtikas sagādes sistēmā tiek mēģināts samazināt attālumu un tuvināt: patērētājus un ražotājus, ražotājus un tirgu un vispārīgāk cilvēkus un dabu. Attāluma mazināšanas un satuvināšanas ilustrēšanai, Agnese savā pētījumā iepazīstina ar rūpju ielāpu metaforu. Rūpju ielāpi izgaismo gan rūpju ētikas un prakses neviennozīmīgās, pretrunīgās, gan arī dzīvotspējīgas izpausmes, kas savukārt tiešā veidā spējušas nodrošināt tiešās pirkšanas ilgtspēju vairāk kā desmit gadu garumā.


Par pētnieci:

Agnese Bankovska 2020. gada nogalē ieguvusi doktora grādu sociālajā un kultūras antropoloģijā Helsinku Universitātē. Viņas šā brīža pētniecības interešu lokā ir nelielās pārtikas sagādes sistēmas, ēdiena pieredzes, rūpju ētika un prakse, daudzsugu etnogrāfija.


Pasākums notiks latviešu valodā.


Informāciju sagatavoja: 

Ieva Puzo



bottom of page