top of page

Gregs de Sent-Morīss: Lekcija par garšu

2017.gada 21. februārī plkst. 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkās (LNB) Baltijas Austrumāzijas pētniecības centra (AsiaRes) lasītavā (M stāvā) notiek LNB Nozaru literatūras centra un Latvijas Antropologu biedrības akadēmisko lasījumu cikla „Stāsti par cilvēku” lekcija “Garšas ceļojums pāri paaudzēm un robežām: Kioto šefpavāri un Japānas Kulinārijas akadēmija” (Transmitting Taste across Generations and Borders: Kyoto Chefs and the Japanese Culinary Academy).

Pasākums notiek angļu valodā.

Ieeja bez maksas.

Par lekciju

Kā jaunai auditorijai iemācīt novērtēt specifisku garšu paleti, ja garšām, ko vēlaties piedāvāt, trūkst ierasto trekno, saldo un sāļo ātro uzkodu un pusfabrikātu garšu pievilcības? Šī lekcija un diskusija piedāvās etnogrāfisku piemērizpēti no Japānas Kulinārijas akadēmijas – šefpavāru un pētnieku vadītas bezpeļņas organizācijas, kas aktīvi cenšas uzrunāt jaunāko paaudzi un ārvalstu šefpavārus. Lektors analizēs akadēmijas stratēģijas garšu mācīšanā garšu globālās hierarhijas kontekstā, atsaucoties uz akadēmijas publikāciju “The Complete Japanese Cuisine”, Kioto pilsētas valsts skolām izstrādāto Pārtikas izglītības mācību programmu, kā arī uz speciāli veidoto darba vīzu programmu ārvalstu pavāriem. Lekcijas laikā tiks argumentēts, ka izpratne par garšu kā multisensoru, sociālkulturālu faktoru un globālās politikas un ekonomikas veidotu, palīdz mums saprast, kā garšas izjūtas mainās un kādas stratēģijas šo procesu ietekmē.


Par lektoru

Gregs de Sent-Morīss (Greg de St. Maurice) ir pēcdoktorantūras zinātniskais līdzgaitnieks Rjūkoku Universitātes Garšas Pētniecības centrā Japānā. 2015.gadā ieguvis doktora grādu kultūras antropoloģijā Pitsburgas Universitātē. Grega pētījumu uzmanības centrā ir pārtikas ceļu un lauksaimniecības sistēmu dinamika mūsdienu globalizācijas kontekstā. Savos šī brīža projektos Gregs pēta zinātnes lomu mūsdienu japāņu šefpavāru darbā un izpratni par “negaršīgajām” kultūraugu šķirnēm, kā arī pievēršas Japānas iekšzemes un reģionālo pārtikas ceļu izmaiņām kopš 1975.gada.

Stāstījumu cikla mērķis ir iepazīstināt sabiedrību ar Latvijā un ārzemēs veiktajiem antropoloģiskajiem pētījumiem un veicināt starpdisciplināru sadarbību dažādu nozaru pārstāvju vidū.


bottom of page