top of page

Ieva Sniķersproģe: Kapitālisms un tā alternatīvas Francijā jaunlaucinieku kustības skatpunktā

Trešdien, 27. janvārī, plkst.18.00 ar prieku aicinām uz antropoloģes Ievas Sniķersproģes vieslekciju “Kapitālisms un tā alternatīvas Francijā jaunlaucinieku kustības skatpunktā”. Pasākums notiks Zoom platformā. Lūdzam tam iepriekš reģistrēties šeit.

Pasākums notiks latviešu valodā lasījumu cikla “Stāsti par cilvēku” ietvaros. To organizē Latvijas Antropologu biedrība sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku. Dalība bez maksas.


Par stāstījumu:

Savā prezentācija Ieva stāstīs par jaunlaucinieku (néo-ruraux) kustību Francijā kā par alternatīvu kapitālismam. Kopš 1968. gada Francija ir piedzīvojusi vairākus migrācijas viļņus no pilsētām uz laukiem. Visslavenākais ir pirmais vilnis, kura dalībnieki veidoja komūnas, lai dzīvotu citādākā sabiedrībā šeit un tagad, negaidot revolūciju, kas tā arī nekad neatnāk. Franču sociologi Ervju-Ležē (Hervieu-Léger) un Ervju (Hervieu) ir nodēvējuši šī pirmā viļņa dalībniekus par “utopijas migrantiem”, lai uzsvērtu, ka šie jaunlaucinieki vienlaicīgi kritizēja modernu kapitālistu sabiedrību un vēlējās piedāvāt alternatīvu patērētājsabiedrībai. Aptuveni četrdesmit gadus vēlāk vēsturniece un jaunlaucinieku kustības pētniece Katrīna Ruvjēra (Catherine Rouvière) raksta, ka migrācija no pilsētām uz laukiem ir zaudējusi savu radikālismu. Tā ir kļuvusi par individuālistisku un sabiedrībā plaši sastopamu fenomenu. Jaunlaucinieki vairs nevēlas kritizēt un mainīt kapitālistu sabiedrību, bet vienkārši dzīvot “zaļāk”, vienlaikus paļaujoties uz kapitālisma sniegto komfortu.

Ieva aprakstīs pēdējo jaunlaucinieku kustības vilni Francijā un ieskicēs, kāpēc nav tik vienkārši apgalvot, vai cilvēki pārvācas uz laukiem, lai radītu alternatīvas kapitālismam, vai lai sekotu jaunākajai kapitālisma modei – zaļajam dzīves stilam. Ieva parādīs, ka kapitālisma kritika vecās kapitālisma sabiedrībās – kā Francijā – nav daudz mainījusies pēdējo 50 gadu laikā. Mainījušies ir veidi, kā cilvēki mēģina rast alternatīvas kapitālismam. Individuālas alternatīvas kapitālismam ir bezzobainas un bieži kļūst par vienkāršu patērētāju izvēli un dzīves stilu. Ievas prezentācija dod vielu pārdomām par to, kas ir kapitālisms, kāpēc tas tiek kritizēts un kāpēc ir tik grūti tam radīt alternatīvas.


Par pētnieci:

Iea Sniķersproģe ir ieguvusi doktora grādu antropoloģijā un socioloģijā Starptautisko un attīstības studiju institūtā (Graduate Institute of International and Development Studies) Ženēvā. Viņa pēta kapitālisma alternatīvas Francijā. Savā disertācijā Ieva analizēja, kādas alternatīvas parādās dažādos sociālekonomiskos kontekstos un kā šīs iespējamās alternatīvas ļauj pārvērtēt cilvēku darbības un nest pārmaiņas. Šobrīd Ieva pēta mēģinājumu radīt pēcizaugsmes (post-growth) reģionālo ekonomiku Francijas dienvidaustrumos.


Pasākuma Facebook lapa.



bottom of page