top of page

Karlo Kubero: Mana viesuļvētru dienasgrāmata

2017. gada 4. decembrī plkst. 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Baltijas Austrumāzijas pētniecības centra (AsiaRes) lasītavā (M stāvā) notiek akadēmisko lasījumu cikla “Stāsti par cilvēku” lekcija “Mana viesuļvētru dienasgrāmata” (My hurricane diary). Ar lekciju uzstājas Tallinas Universitātes asociētais profesors Karlo A. Kubero (Carlo A. Cubero).


Par lekciju

“2017.gada vētru sezona Atlantijas okeānā nodarīja vislielākos postījumus, kādi jelkad dokumentēti šajā teritorijā. Septembrī divas 5.kategorijas viesuļvētras šķērsoja vairākas Karību jūras salas, nodarot līdz šim nepieredzētus postījumus, kā arī izraisot ekoloģisku un humanitāru krīzi.

Esmu veltījis digitālu dienasgrāmatu regulāriem pārskatiem par viesuļvētras nodarītajiem postījumiem Puertoriko arhipelāgā. Šajā sarunā es apskatīšu biežāk sastopamos stlistiskos paņēmienus, kas tiek izmantoti šīs dabas katastrofas aprakstos un reportāžās, kā arī salīdzināšu tos ar pašu puertorikāņu un diasporu piedzīvoto.

Es izvirzu divas tēzes. Pirmkārt, lai gan plašsaziņas līdzekļi galvenokārt koncentrējas uz tūlītēju viesuļvētras seku atspoguļošanu, pēc katastrofas piedzīvotais ir skaidri izcēlis pretrunīgās un komplicētās attiecības starp Puertoriko un ASV, kā arī plašāku Karību jūras reģionu, vienlaikus izceļot diasporas lomu šīs salas identitātes politikā. Otrkārt, es oponēšu “atgūšanās politikas” idejai, kas tiek sludināta starptautiskajos medijos. Vēl jo vairāk – es runāšu par to, ka “atgūšanās” no šāda mēroga dabas katastrofas nemaz nav iespējama.”


Par lektoru

Karlo A. Kubero (Carlo A. Cubero) is sociālās un kulturālās antropoloģijas asociētais profesors Tallinas Universitātē. Viņš ir ieguvis doktora grādu sociālajā antropoloģijā ar uzsvaru uz vizuālo mediju lietojumu Mančesteras Universitātē, kur specializējās mūsdienu Karību un vizuālajā antropoloģijā.


Pasākums notiek angļu valodā.

Ieeja bez maksas.

Akadēmisko lasījumu cikla “Stāsti par cilvēku” mērķis ir iepazīstināt sabiedrību ar Latvijā un ārzemēs veiktajiem antropoloģiskajiem pētījumiem un veicināt starpdisciplināru sadarbību dažādu nozaru pārstāvju vidū.



bottom of page