top of page

Sestā Baltijas Antropoloģijas vasaras skola par globālājām un lokālajām pārtikas piegādes ķēdēm

Sestā Baltijas Antropoloģijas vasaras skola norisināsies 2022.gada 25.-28. augustā, jau trešo reizi Ruckas mākslas rezidenču centrā, Cēsīs. Vasaras skolas programmā iekļautas lekcijas, semināri, dalībnieku diskusijas, lauka darbs un etnogrāfiskie pētījumi, kas daļēji plānoti Cēsu pilsētas teritorijā apmeklējot arī vietējos aktīvistus/ražotājus.

Šī gada vasaras skola veltīta tēmai “Globālās un lokālās pārtikas piegādes ķēdes: ēdiena suverenitāte un klimata izmaiņas”. Līdzšinējie antropologu pētījumi atklāj pārtikas piegādes ķēžu neiedomājami sarežģīto struktūru un daudzdimensionālus izaicinājumus, kā arī problēmas, kuras nav iespējams atrisināt vienas disciplīnas ietvaros. Pasaules iedzīvotāju pabarošanas ir sarežģīts uzdevums.

Tehniskās inovācijas un zinātnes atklājumi dažādās jomās, klimata ietekme un izmaiņas, enerģijas ierobežojumi, politikas, ģeopolitiskie izaicinājumi, konkurence un citi faktori padara pārtikas ieguvi par arvien kompleksāku un sarežģītāku sfēru.

  • Kā uzlabot saražotās pārtikas kvalitāti, novērst vides degradāciju un organizēt jēgpilnu, socio-kulturālā un bioloģiskā vidē integrētu pārtikas ražošanu?

  • Kā uzlabot cilvēka attiecības ar citiem dzīviem organismiem un reizē pabarot pasauli?

  • Kādas ir pārtikas suverenitātes iespējas un nākotnes iznākumi, ņemot vērā, ka pārtikas ražošanu pagātnē un tagadnē ir spēcīgi ietekmējusi kapitālistiskā pasaules sistēma?

  • Ko citi var mācīties no Baltijas pieredzes – un Baltija no citiem?

Bakalaura, maģistra un doktorantūras studenti klausīsies lekcijas, piedalīsies semināros, kā arī veiks un prezentēs pētījumus mazās grupās, lai radītu idejas un refleksijas noteiktās tēmas ietvaros. Vasaras skola pulcēs studentus un zinātniekus no Vācijas, Baltijas un citām valstīm, kas pārstāv dažādas disciplīnas - sociālo antropoloģiju, socioloģiju, etnoloģiju, pārtikas tehnoloģiju u.c.

_________________________

Ja nevari pievienoties Baltijas Antropoloģijas Vasaras skolas pilnajai programmai, tad laipni aicināts uz Vasaras skolas ietvaros rīkoto Miķeļa Grīviņa bezmaksas atvērto lekciju un diskusiju par pārtikas nākotni.

Lauksaimniecības un pārtikas sistēmas bieži vien ir saistītas gan ar negatīvu ietekmi, gan pozitīvo potenciālu, kas tām varētu būt uz vidi, ekonomiku un sociālo realitāti. Diemžēl šo sistēmu pieaugošā sarežģītība liek domāt, ka pāreja, kas nodrošina pārtikas sistēmu pozitīvo potenciālu, diez vai notiks pati par sevi. Pārmaiņu priekšnoteikums ir visu iesaistīto pušu kopīgi centieni. Lai vadītu šādus centienus, ir vajadzīga vispārēja vienošanās par to, kā mēs varam sadarboties nākotnes vārdā. Lekcijā tiks apspriesta pārtikas nākotne, uzdodot trīs jautājumus:

  1. Kā domāt par pārtikas nākotni?

  2. Kādas ir vispārējās tendences un virzītājspēki, kas ietekmēs lauksaimniecības un pārtikas sistēmu formas nākotnē?

  3. Kā turpmāk domāsim par jautājumiem, kas saistīti ar pārtiku?

Norises laiks un vieta: ceturtdiena, 25.augusts, 18:00 – 20:00, Ruckas mākslas rezidenču centrs, Cēsīs, Piebalgas ielā 19.

Darba valoda: angļu


Vasaras skolas un bezmakas lekcijas norise iespējama pateicoties Cēsu novada pašvaldības un Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja finansiālajam atbalstam. Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja projektu finansiāli atbalsta Vācijas Akadēmiskās apmaiņas dienests (DAAD) no Vācijas Ārlietu ministrijas piešķirtajiem līdzekļiem. Informatīvo atbalstu Vasaras skolai sniedz Latvijas Antropologu biedrība.

Plašāka informācija par Baltijas Antropoloģijas Vasaras skolu: https://www.facebook.com/BSSoA/



bottom of page